Μια απ’ αυτές ο Αη Σπυρίδωνας, η μητρόπολη του νησιού η οποία βρίσκεται στο κεντρινότερο σοκάκι της Απολλωνίας. Ανηφορίστε έως τον Αρτεμώνα, σίγουρα η θέα από την κορυφή του λόφου με τους πέτρινους μύλους θα σας εντυπωσιάσει. Ένας αυθεντικός παραδοσιακός οικισμός με κάτασπρα σπίτια και αρχοντικά. Η ονομασία του χωριού είναι αφιερωμένη στη Θεά Άρτεμη που τη λάτρευαν τότε όλοι οι Σιφνιοί.
Επόμενη επίσκεψη στην πρώτη πρωτεύουσα του νησιού στο ενετικό Κάστρο.

Κτισμένο και θεμελιωμένο τον 5ο αιώνα πάνω στα παλιά τείχη και στην ακρόπολη της πόλεως Σίφνου.

Χωριό και κάστρο μαζί αποτελούν δείγμα των αμυντικών προσανατολισμών και της οργάνωσης, χαρακτηριστικά των Ενετών.

Στο Κάστρο συναντάμε Λάρνακες - τάφους που ανήκουν στην Ελληνιστική εποχή. Είναι το μοναδικό κάστρο στις Κυκλάδες με 7 εκκλησίες μέσα και 7 έξω από αυτό.Γραφική εκκλησία είναι η Επταμάρτυρες κτισμένη πάνω σε κωνοειδή βράχο δίπλα στη θάλασσα. Το μικρό πλακόστρωτο μονοπάτι που καταλήγει στην εκκλησία αυτή είναι δωρεά του Σιφναίου εφοπλιστή Βερνίκου Ευγενίδη.


Η μικρή παραλία του Κάστρου γνωστή ως Σεράλια με μοναδική εκκλησία των Αη Γιώργη μπορεί να σας φιλοξενήσει για μια γρήγορη βουτιά στα βαθιά νερά της. Η πρώτη ονομασία του μικρού αυτού λιμανιού ήταν Αιγιαλός.

Η περιήγηση συνεχίζεται στο μοναστήρι της Χρυσοπηγής που κυριολεκτικά κλέβει την παράσταση.

Κτίστηκε το 1650 πάνω σε θεμέλια παλαιού ναού με άγνωστη ονομασία σε μια βραχώδη νησίδα. Στη χάρη της Παναγίας της Χρυσοπηγής αποδίδονται πάνω από 35 θαύματα. Γιορτάζεται την ημέρα της Αναλήψεως και πραγματοποιείται το μεγαλύτερο πανηγύρι του νησιού. Αξίζει να αναφέρουμε ότι σε ένα από τα κελιά της Μονής έζησε και έγραψε ποιήματα ο ποιητής Αριστοτέλης Προβελέγγιος.Η γνωστότερη διαδρομή από τη Χρυσοπηγή είναι προς τον Πλατύ Γιαλό που είναι η μεγαλύτερη παραλία των Κυκλάδων με εργαστήρια αγγειοπλαστικής, παραδοσιακά ταβερνάκια πάνω στο κύμα και συγκεντρώνει τον μεγαλύτερο αριθμό παραθεριστών.


Άλλη γνωστή και όμορφη παραλία είναι το Βαθύ, ένα απάνεμο κλειστό και γραφικό λιμανάκι με ρηχά νερά και απέραντη ψιλή άμμο.

Γραφικότατο το Μοναστήρι των Ταξιαρχών κτισμένο πάνω στη θάλασσα το 16ο αιώνα.Ο Φάρος είναι ένα μικρό ψαροχώρι με όμορφη παραλία απέναντι από την Χρυσοπηγή.Για την ιστορία του νησιού πρέπει να αναφέρουμε ότι η Σίφνος ήταν πολύ πλούσια σε ορυκτό πλούτο, υπήρχαν πολλά ορυχεία χρυσού και αργυρού. Από τον τεράστιο αυτο ορυκτό πλούτο έκτισαν το Πρυτανείο και την Αγορά στο σημερινό Κάστροκαι επίσης έφτιαξαν το θησαυρό των Σιφνιών στους Δελφούς (535-530πΧ) όπου αποθήκευαν τον μεγάλο πλούτο του νησιού.

Οι Σιφνιοί για να έχουν την έυνοια του Απόλλωνα έστελναν κάθε χρόνο μια χρυσή σφαίρα η οποία ζύγιζε το 1/10 της παραγωγής τους σε χρυσό.

Σήμερα οι κύριες ασχολίες των κατοίκων - οι οποίοι είναι γνωστοί για το χιούμορ και την φιλοξενία τους - είναι η αλιεία, η κτηνοτροφία και ο τουρισμός.
 


Η Σίφνος είναι το τέταρτο κατά σειρά λιμάνι των δυτικών Κυκλάδων μετά την Κέα, Κύθνο και Σέριφο και απέχει από τον Πειραιά 75 ναυτικά μίλια.

Το όνομα της δόθηκε από το όνομα του Σίφνου υιού του Σουνίου αρχαίου ήρωα της Αττικής ο οποίος κατέκτησε το νησί.

Το πλοίο μετά από περίπου 3 ώρες ταξίδι πιάνει στις Καμάρες το λιμάνι του νησιού, μια όμορφη τοποθεσία με απλωτή παραλία, εργαστήρια κεραμικής και παραδισιακά ταβερνάκια που παλιά ονομαζόταν “Ακτή Μερόπη”, ονομασία που είχε και ολόκληρο το νησί.
Στα ενδότερα η Σίφνος κρύβει ανέλπιστες ομορφιές που σίγουρα θα σας μαγέψουν.

Ξεκινώντας από τις Καμάρες πρώτος σταθμός η Απολλωνία πρωτεύουσα του νησιού από το 1836 η οποία απλώνεται σε τρεις διαφορετικούς λόφους. Περπατήστε στα στενά λιθόστρωτα σοκάκια με τις μικρές πλατειίες και τις αμέτρητες γραφικές εκκλησίες.

ΑΙΟΛΟΣ

Επιπλωμένα Διαμερίσματα

Καμάρες Σίφνος

τηλ: 22840 31703

φαξ: 22840 33613

e mail: info@aeolosifnos.gr